Rapariga da Quinta

Alentejo • PORTUGAL

Ontdek Luis Duarte > Bekijk zijn filmpje

Rapariga da Quinta logo
Wijnen

Mensen

Luis Duarte

Al meer dan 30 jaar geleden, begon Luis Duarte zijn loopbaan bij zowat het bekendste Portugese huis Herdade do Esporão. Hij was er productiemanager gedurende 18 jaar en met succes: tot 3 maal toe werd hij door de nationale vakpers uitverkoren tot wijnmaker van het jaar (1997, 2007 en 2014). In 2006 startte hij zijn eigen bedrijf en vandaag is hij naast wijnmaker, adviseur voor de meest gerenommeerde wijnen in Alentejo. Het Duits vaktijdschrift riep hem uit tot "Der Feinschmecker Wine Awards for Best Winemaker" en in 2015 onderscheidde de president van Portugal Aníbal Cavaco Silva met de hoogste zakenverdienste op vlak van de landbouw. Zijn vrouw Dora Simoes was menig jaar ambassadeur voor Portugese wijnen. Voor ze elkaar leerden kennen, was ze president van de commissie voor de wijnregio Alentejo ((Comissão Vitivinícola Regional Alentejana)

Regio

Alentejo is gelegen in Zuid-Portugal tussen Lissabon en de Algarve. De heuvels splitsen het gebied in 8 verschillende subregio's met elks zijn eigenheid. Het klimaat is continentaal mediterraan met weinig neerslag en hoge dagtemperaturen tijdens de zomer. Stokken groeien op magnesiumsediment met zanderig leem en klei. Weinig organische ondergrond maar met gemiddelde vruchtbaarheid en een goede waterweerhouding van het water om droogte te overwinnen.

Wijndomeinen en druiven

De druiven van Rapariga da Quinta zijn afkomstig van een familiedomein in Reguenngos de Monsaraz en is genaamd Terra Calma. Het bestaat uit 75 hectare aan wijnstokken en 10 hectare beplant met olijfbomen. Rapariga da Quinta ziet het daglicht in 2004. Vergeet de internationale druivenrassen en maak kennis met nationale fierheden. Aragonez is een druif, zorgend voor dieprode wijnen met fruit en kruidigheid. Trincadeira is aromatisch, fruitig, licht floraal en natuurlijke zuurtegraad. Alicante Bouschet geeft structuur, kleur en is rijk aan alcohol. Herkenbaar door zijn aroma's van bosbessen, pruimen en olijven. Touriga Nacional maakt mooie volle wijnen met enorme bewaarcapaciteit. Ideale druif om te gebruiken bij het blenden. Witte druiverassen zijn de Antão Vaz, gestructureerd, volmondig en aroma's van exotisch fruit. De Arinto-druif zorgt voor groene appel, citrus en dikwijls mooie mineraliteit.